BærekraftLAB – metoden
Vi har utviklet vår egen BærekraftLAB – metode. Den har fire trinn som tar dere trygt gjennom en fast prosess. BærekraftLAB-metoden er basert på Design Thinking og Astrid Sinnes sin metode fra boka ‘Action, takk’ (2020).
BærekraftLAB-metoden
Metoden vår setter mennesket i sentrum - Fordi vi er mennesker som sammen kan få til endring!
Først skal du få en god helhetsforståelse for behovene og utfordringen du skal jobbe med. Basert på helhetsforståelsen, velger dere viktigste målgruppe. Dere stiller noen spørsmål for å forstå behovene bedre. Så definerer dere en problemstilling basert på behovene til målgruppa. Sammen bruker dere kreative verktøy til å skape bærekraftige løsninger. Og nå skal dere gjøre noe fysisk: dere lager, bygger og gjør ideene deres til konkrete handlinger som dere tester ut.
OG HUSK: det er nødvendig å gjøre feil!
BærekraftLAB metoden kan forstås som en ‘Dobbel diamant’; der vi først bruker tid sånn at vi løser riktig problem, og så bruke tid på å løse problemet riktig:
Double diamond
I den første delen, utforskningen, jobber vi med å få en helhetsforståelse og avgrense utfordringen. Vi skal forsøke å ikke tenke på løsninger, enda så naturlig det er for oss å gå rett på løsning.
I den andre delen, design, skal vi bruke kreativiteten vår til å finne bærekraftige løsninger - som er tilpasset brukerne sine behov.
Forstår – fasen
Forstår-fasen
I Forstår-fasen bruker dere tid på å forstå hva utfordringen egentlig handler om. Dere skal se utfordringen fra ulike perspektiv og bruke ulike kilder.
Så skal dere finner ut hvem som påvirkes av denne utfordringen. Fordi vi skal skape og lage en løsning for noen mennesker. Vi kaller de som påvirkes for ‘brukere’, ‘interessenter’, eller ‘målgruppe’.
For å forstå ordentlig, må dere bruke hjertet deres og empatien deres. Og for å bruke hjertet og empatien, hjelper det godt å være trygge på dere selv og trygge på gruppa deres. Å bli trygge bruker vi tid på aller først i forstår-fasen!
Dere kan tenke på forstår-fasen som om dere utvider tankene deres og utvider forståelsen. NB: dere skal ikke begynne å tenke på løsninger i denne fasen!
Gruppeaktiviteter
- Tankekart og nettsøk
- Kartlegge brukere og målgrupper
- Presentere funn for hverandre
Definerer
Definerer-fasen
I definerer-fasen bruker dere alt dere har funnet ut ved å forstå utfordringen, til å definere en god problemstilling.
En god øvelse å skrive ned noen setninger som oppsummerer de viktigste funnene fra forstår-fasen. Så velger dere ut den/de viktigste målgruppen.
I løpet av definere-fasen vil dere bruke tid på å stille spørsmål til noen brukere og lytte på deres behov og ønsker. Dere bruker empatien deres til å finne ut hva de virkelige behovene til målgruppa deres er.
Når dere forstår hva de grunnleggende behovene handler om, så finner dere en meningsfull problemstilling.
Definerings-fasen er kanskje den vanskeligste og mest frustrerende fasen. Men det er verdt å bruke tid på!
Dere kan tenke på definerer-fasen som at dere bruker tid, sånn at dere begynner å løse riktig problem!
Gruppeaktiviteter
- Formuler nøkkelfunn og finn viktigste målgruppe
- Kartlegg behov
- Lag ‘Hvordan kan vi..?’-spørsmål
- Velg gruppa sin problemstilling
Skaper-fasen
Skaper-fasen
Skaper-fasen er den kreative fasen. Her utvikler dere nye løsnings- og designforslag. Kreativitet er noe man kan trene opp og lære seg. Dere bruker verktøy som hjelper dere å bruke den skaperkraften dere har.
Dere skaper en løsning som kan bidra til å løse utfordringen deres. Tenk gjennom at løsningen skal være økonomisk holdbar, oppleves som å dekke interessenters egentlige behov, uten å ødelegge for andre, og utnytte ressurser på en effektiv og skånsom måte for klima og miljø.
De beste ideene kommer når dere bygger på hverandres forslag. Istedenfor å si “Nei” eller “Ja, men..”, så sier vi “Ja, og..”!
Etter at alle ideer er kommet opp, velger dere ut den beste ideen som dere skal jobbe videre med. Andre ideer kan ligge til neste gang. Den beste ideen skal dere lage en versjon av som kan testes på noen i handle-fase.
Gruppeaktiviteter
- Kreativ idémyldring
- Idéhjul - bygg på hverandres ideer.
- Velg ide – nytte og innsats
- Ideutvikling – snakk med oppdragsgiver?
Handler -fasen
Handler-fasen
I Handler-fasen setter dere den kreative løsning dere har skapt ut i livet. Nå skal dere lage, bygge, og teste det som er skapt. Det blir Action! Resultatet skal kunnes vises fram, tas på, evnt smakes på og høres, og testes for å se om det virker som dere hadde tenkt.
Ofte er det lurt å lage en veldig enkel, liten og billig versjon av løsningen deres. Vi kaller det en Prototyp. Ofte kan en prototyp 3D-printes, bygges i Lego, skrus sammen, lages i plastelina, papp eller tre eller hva dere får lyst til å bruke. Eller det kan være en enkel versjon av en app eller et opplegg dere tester ut på en mindre gruppe. For å lage en dokumentar, vil det være å skrive ned plottet, teste ut ideen.
La noen får prøve ut ideen deres. Og dere kommer til å se at det er noen endringer dere kanskje bør gjøre..
En del av handler-fasen er å presentere ideen deres for andre. Vi kaller det å lage en ‘pitch’. Dere får noen gode verktøy for å lage gode, korte presentasjoner av ideen deres. Pitchen deres gjør at de som hører på raskt forstår behovet løsningen deres dekker, hva som er unikt og spesielt med løsningen deres, og hva som er neste skritt for å bruke ideen